lørdag 11. juli 2009

Mjødurtdrikk

Du har kanskje sett denne planta i grøftekanten. Denne lysegule planta heiter Mjødurt og er meir enn berre ugras. Den har vorte brukt til både framstilling av aspirin og reinhaldsmiddel, men mest kjent er vel at den kan brukast ved bryggjing av øl og mjød. Derav navnet Mjødurt. Eg derimot oppdaga Mjødurtdrikke for nokre år sidan, men har ikkje hatt anledning til å lage det før no når vi flytta på bygda. Her er blomane overalt.
På biletet ser drikken ut som vatn, men den er lysegul. Eg har blanda den ut med Olden sitron. Blandingsforholda er eg usikker på, ein må berre kjenne seg fram og finne ut kva ein likar best. Her er oppskrifta om du vil prøve:
  • 25 klasar nyplukka mjødurtblomst
  • 1 pk sitronsyre eller vinsyre
  • 1 kg sukker
  • 1 liter vatn

Gå ut og plukk mjødurt. Hell blomar, sitronsyre og sukker i en balje, rustfri stålkjele eller liknande. Slå kokande vatn over og rør til sukkeret er løyst opp. Rør om no og då. La stå i 3-5 dager. Sil av væska og hell over på flaske. Kan blandast med Olden sitron eller knusktørr hvitvin.

2 kommentarer:

Landliv sa...

Ante ingenting om dette! Så spennende! Og veldig sommeraktig :-)

Anka sa...

Jøss, her lærte jeg noe nytt:-D Takk for tipser! Kos