tirsdag 4. januar 2011

Nybakt brød, eit steg i riktig retning

Eitt av mine nye mål for året er å bake meir brød. Eg såg Matlyst på NRK for litt sidan kor kokken Bodil Nordjore fortalte at vi ikkje måtte kjøpe brød som var tilsatt kveitgluten. Då eg var i butikken og skulle finne eit brød utan dette, så fant eg ingenting. Kveitegluten er med å få brøda til å verte fine og luftige, men samstundes aukar det sjansen for intoleranse og allergi når ein får så store mengder gluten i seg. Fordi eg er den pliktoppfyllande mora eg er (hehe) kjente eg at eg måtte byrje å bake brød for gjere mitt for at borna mine ikkje skal få allergi.
Og heimebakte brød er ein innartiar i dei fleste heimar. Emil fekk verkeleg smaken på det og ville ikkje gi seg med å ete med det fyste.
Oppskrifta er for fire brød, men eg fekk fem. Det står i oppskrifta at det skal tilsaman vere 2,3 liter væske, og då må det ein del mjøl til for å få deigen til å verte passeleg. Derfor skal eg ikkje lese oppskrifta på same måte neste gong. Eg gjorde det i omvendt rekkefølgje også, nemleg ha det tørre i før det våte fordi eg nytta tørrgjær. Deiga var så stor at eg måtte ta bollen ut av kjøkkenmaskina og elte sjølv. Det tok rett og slett heilt av med deigproduksjon. Så om du vil prøve dette brødet, bruk mindre væske til du ser kor mykje du treng.
Brødet innheld blant anna grov rug og kveitkorn, linfrø og solsikkefrø. Det smakte heilt fantastisk med smør og brunost. Litt av grunnen til at eg ville prøve dette brødet er fordi Bodil Nordjorde som har laga denne oppskrifta har så fin dialekt at eg kunne ete kva som helst om ho snakka til meg medan ho serverte. Ho kjem frå Vinje i Telemark og har etter mi meining den finaste dialekta i Noreg.
Malin åt to gode skiver med smør og brunost og sovna på sofaen rett etterpå. Då var klokka halv seks og eg måtte tilslutt legge ho i senga for ho var så trøytt. Ikkje veit eg om det var brødet som slo ho ut, men om du vil prøve å sjå om du sovnar av skivene du og, så har du oppskrifta her:

Ingrediensar
1,5 l vann (i oppskrifta står det 2 liter, så prøv deg fram)
3 dl heile kveitekorn
3 dl olje
3 ts salt
2 dl grov rug
3 dl lettkokte havregryn
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
2 dl linfrø
1 pakke gjær
kveitemjøl til passe deig (ca. 1 kg)

Slik gjer du:
Kok opp 1 l av vatnet for å bløyte heilkornet. Ha den varme massa i eltebollen og spe med vatn til det er passe god temperatur. Bland inn gjæra. Bland inn mjølet, byrje med det grovaste og ha i det finaste til slutt. Ha i så mykje kveitemjøl at deigen nesten slepp bollen, og elt den i maskina i 10-15 minutt. La den heve to-tre gongar, det vil seie at du slår deiga ned igjen. Då vert det mindre gjærsmak, og brøda smakar betre. I denne oppskrifta er det brukt olje, så pass på å ikkje ha for fast deig då dei fort kan verte tørre. Bak ut fire brød og legg dei i ei langpanne. Pensle med kaffe.

Sett ovnen på det varmaste du kan. Sett brøda inn når ovnen er varm. Steik brøda der i 10 min, då får du ei knasande sprø skorpe. Så skrur du ned til 170 °C, gjerne varmluft, og steike dei ferdige der i omlag 40 min.

Har du brødbakemaskin, har Bodil tilpassa oppskrifta. Sjå her.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nybakt hjemmelaget brød er kjempe godt:) bruker å lage brød selv av og til:)

Krisztina sa...

Takk for innlegget ditt i bloggen min! Det er alltid kjekt å få noen fine ord! Petter maler enda, så det er bare å spørre!

Jeg går på strikkekafe i Arna annen hver torsdag, synes det er så deilig å komme meg ut:)

Fjordlykke sa...

Hei hei og godt nytt år:)
Nam nam! Hjemmelaget brød med brunost smaker himmels!

Skal definitivt prøve oppskriften din.

Klem:)

Anonym sa...

Åh, det såg ut som supergode brød! Og eg har litt tru på det der med gluten eg altså! Makan til tullball ein finn på for å "pynte" på brøda. Burde ikkje vore lov! For cøliaki er ingenting å trakte etter - sjølv om det går nå greit å leve med det :)

Anonym sa...

Blei litt inspirert no ja;) spørs om ej ikkje må byrje å bake litt brød ej også. I tillegg e det heise dyrt med kjøpebrød!

Helsing fra Siv

Unknown sa...

Ha ha - det er bra det er flere enn meg som tenker slik om henne og dialekta hennes! JEg blir jo nesten småforelska bare av å høre henne snakke ;) Brøda så knall ut! Og tro meg; intolleranse overfor gluten vil man ikke ha......

Kaspara sa...

Heisan!
Godt nytt år! Ingenting er som hjemmelagede brød varme fra ovnen med smør på!
Og så er det så koselig med god brødlukt i huset. Tusen takk for både oppskrift og søte ord på bloggen min.
Ha en glad dag!
Stor hilsen fra Kaspara

Unknown sa...

Å herregud, det så godt ut. Sikler her jeg sitter.

Unknown sa...

Det varmeste jeg kan. Altså hva ovnen har av høyeste temp. Ikke har jeg varmluft. Hva tenker du