søndag 18. mars 2012

Endeleg kan eg fortelje om garasja

Dette innlegget har eg venta lenge på å få skrive. Historia om garasja byrja for snart tre år sidan. Vi underteikna husbyggekontrakt med byggherre i finanskrisetider og lokketilboda sto i kø. Vi fekk tilbod om gratis material til dobbel garasje dersom vi underteikna før ein viss dato. Dette gjorde vi av fleire grunnar, men bygginga av huset tok til medan garasja venta vi med. Vi flytta inn vinteren 2010 og vi hadde mykje som skulle gjerast. Vi hadde ikkje tenkt å prioritere garasja den første sommaren, men byggherren insisterte på å levere materiala allereie juli 2010 fordi dei ville gjere opp kundekontoen. Og slik vart det. Materiala har sidan då ligge under presenningar til alle vèr og årstider. Ikkje særleg gunstig i lengda så 25.mai 2011 søkte vi om byggeløyve på garasja og håpte å få bygd garasja iløpet av sommaren same året. 
Brevet om byggeløyve lot vente på seg. Vi bur i eit landsbruks-, natur- og friluftsområde og det er derfor ikkje saksbehandlingstid på byggjesaker i desse områda. Vi ringte fem-seks gongar iløpet av sommaren til kommunen kor vi fekk signal på at det ikkje var noko problem med søknaden, og at saksbehandlar skulle sjå på saka snarast. Når ein høyrer dette så mange gongar utan at det skjer noko, så vert ein lei. Vi var bekymra for materialet som låg under presenningane og vi byrja utan løyve i slutten av august.
20.august hadde vi muren på plass og fire flinke mannfolk gjorde jobben i ein fei. Fordi det ikkje var heilt lovleg å byggje enno, kunne eg sjølvsagt ikkje blogge om det i tilfelle rottefelle.
 Bilen fekk prøvestå i garasja.
Iløpet av hausten skjedde det framleis ingenting med søknaden. Først i slutten av oktober, fem månadar etter søknadsdato, fekk vi eit mangelbrev. Eg er sjølv saksbehandlar innanfor kommunesystemet og kjenner forvaltningsreglane. Dette er langt over streken av kva som er akseptabelt. Er det manglar i søknaden, ja så skal ein ha beskjed kort tid etter at søknaden er mottatt. Det høyrer til historia at vi eig ikkje grunnen vi bygg på fordi målebrevet hadde feil koordinatar. Så naboen måtte søke dispensasjon slik at vi fekk bygge. Naboen var i kontakt med saksbehandlar fleire gongar etter at dette var levert, og han sa at alt såg greit ut og at det snart ville kome svar.
Så 19.november fortsette byggjinga av garasja. Fem mann var i arbeid denne dagen. Sjølv om vi ikkje hadde fått svar på søknaden måtte vi berre fortsette fordi materialet byrja verkeleg og verte dårleg.
Før jul hadde Espen festa asfaltplater på veggane, men i vinter har det ikkje skjedd noko. I februar var eg lei og sendte mail til saksbehandlar. Eg hadde bestemt meg for at no skulle all kommunikasjon skje skriftleg og om han ikkje gjorde jobben sin snarast ville eg ta kontakt med rådmannen. I slutten av februar i år fekk eg svar på mail om at søknaden ville verte behandla innan to veke. Og veit dokke kva, han holdt ord! Etter 9,5 månad med lovnadar og løgn fekk vi endeleg svar. 10 linjer med ord var alt som skulle til, men orda satt tydelegvis langt inne.
Så no er vi i gang igjen og det hastar verkeleg for materialet har det ikkje godt under presenningen. Vi må soppbehandle heile garasja og vere grundige med vasking, tørking og maling, men vi kryssar fingrane for at det går. I helga reiste fire mannfolk opp takstolane og Espen har planen klar på kva som skal gjerast framover. Dette må berre prioriterast og idag har Espen fortsatt litt for seg sjølv.
Slik ser det ut idag. Fleire står klar for å hjelpe Espen med å få ferdig dette vesle byggverket. Inne i huset vårt er det fullt i syklar og anna som skal vere i garasja, så eg gler meg veldig til taket og veggane er tette. Det er med stor glede at eg kan publisere dette innlegget, no håpar eg berre vi snart ser ein ende i historia.

7 kommentarer:

Pia sa...

Vi fikk satt opp carport samtidig som huset, helt greit, da er vi liksom helt ferdige:)

Hverdagsglimt sa...

Hei:)

Ja det er ikke enkelt dette med søknader og behandlingstid..kjenner til det..;) selv holder vi på å bygge låve,og det har tatt noen år for å komme dit vi er nå,-og det er i begynnelsen av byggeprosjektet..:)
Men så flott at det endelig har ordnet seg for dere,ikke kjekt å ha matrialet liggende så lenge,at man blir redd for at det skal bli ødelagt.Nå er det bare å glede seg til tett tak,og at garasjen kan taes i bruk:) Lykke til

Klem Linda:)

Lina sa...

Litt av ein langdryg prosess...! :O Godt det endeleg skjer ting :)

Ja, det er sant, er vel noko med at ein blir "vant" til å ha det grønt og fint rundt seg etterkvart :) Dei har meldt nydeleg vær frå i morgon! :D

Unknown sa...

Huffda - dette var da en langdryg affære.....Vi skal jo bygge uthus nå, men der tok det under en måned å få alt godkjent og da blei det attpåtil godkjent som landbruksbygg og det i et LNF-A område! Flott at dere er i gang og kanskje også blir ferdige, men kjedelig med sopp og dritt!

MissMette sa...

Hei Torill :)
Huff, så leit at alt slikt må ta så lang tid! Skjønner godt din frustrasjon, og jeg kan tenke meg at det var kjekt å endelig få svar :) Beklager at jeg ikke har lagt igjen så mange kommentarer i det i siste, har vært innom da :) men i år har jeg virkelig fått «alt» som går an å få :) Mage/ mat problemer, ingen energi, feber med omgangssyke, halsbetennelse, og nå bihulebetennelse!!! Prøver virkelig å holde live i bloggen, da det for meg er noe kreativt å holde på med, men neimen ikke lett :) Mange flotte innlegg nedover her hos deg og så flink du er til å plante og så frø… Kjente at det kriblet i fingrene og at jeg har lyst på vår og mange flotte fargerike blomster :)) Mange flotte innlegg om blomster og informasjon, her må jeg se inn flere ganger når jeg evt. skal sette i gang med hage og beplantning ღ Skjønner at du også ikke er helt i for, tusen takk for kommentar, forresten :) Ikke alltid like lett å få dagene til å strekke til og attpå til ikke være i form… Håper du kommer deg etter hvert, og at det blir bedre når vår, sol og varme kommer :) Og ps! jeg skal bli flinkere til å legge igjen en kommentar fremover :) Ønsker deg en fortsatt fin uke, og snart…. helg som kommer ღ Stor klem fra Mette :))

MissMette sa...

Så jeg ikke har lagt meg til som følger her hos deg, men nå er det gjort :)) klem igjen... :)

Sissel sa...

Heisann!

Du vant trøstepremien i giveawayen min! Fint om du sender meg adressen din, så får du en forundringspakke i posten:)

Klem Sissel