lørdag 17. juli 2010

Nyttehagen min med ei lita overrasking

Å dyrke sine eigne grønnsaker, hauste sine eigne bær og frukt har vore ein draum eg har hatt lenge. Derfor har eg byrja å utforme nyttehagen allereie i år slik at eg fortast mogleg får nok avling til å sylte, safte, hermetisere, tørke og anna når den tid kjem. Eg har ikkje tid til å dille så alt for mykje. Derfor konsentrerer eg meg om å plante fleirårige planter og busker. Bileta tok eg kvelden før eg reiste til Volda.
Eg har skrive under kvar plante kva det er, men det kan vere vanskeleg og lese. Øverst frå venstre: Løpstikke, lavendel, sitronmelisse, oregano, peppermynte, eplemynte og graslauk. I tillegg har eg kryptimian i eit bed lenger oppe til venstre.
Eg har planta bærbusker på kvar side av det som eg har planlagt skal vere ein gangsti imellom. Stien skal vere av gras og brei nok til å kunne klippast av ein plenklippar som ein køyrer. På venstre side av stien er det tre ripsbusker, solbær og stikkelsbær. Idag har det i tillegg vorte planta ein rabarbra nederst i skråninga. På høgresida er det tre bringebærbusker. Dei to epletrea eg planta i vår ser dokke bakerst i bilete.
Her er området som eg kallar kjøkkenhage.På flata nederst har eg planer om å lage grønnsaksbedd med tid og stunder. Legg merke til bjørka heilt til venstre i bilete.
Natta etter at bileta vart tekne låg bjørka rotvelta. Eg kan ikkje erindre sterk vind, men den har ikkje hatt mykje jord under seg. Idag har vi sagd den ned, rydda og det står berre stubbane igjen. Det er rart med det. Eg hadde planar om å ha benk rundt treet kor eg kunne ete friske bær, men naturen ville det annleis.

2 kommentarer:

Kathrine sa...

Så stor hage dere har! Det blir flott dette! Jeg har hatt basilikum i vinduskarmen i hele sommer og jeg er strålende fornøyd! SKulle ønske jeg hadde mer! og skal jaggu så mer til neste år :)

Tina sa...

For en flott og stor hage det kjem til å bli! Så herlig med så stor boltreplass, både for store og små! :)