søndag 30. november 2008

Pepperkakebedehus

Eg har laga pepperkakehus for fyrste gong. Det har aldri vore tradisjon med å lage pepperkaker eller pepperkakehus i vår familie, men eg tenkte at eg skulle ha det som tradisjon i vår vesle familie. Eg er faktisk ikkje så glad i pepperkaker, men det var veldig kjekt å lage hus. Årsaka til at tittelen på innlegget er "Pepperkakebedehus" er at huset eigentleg skulle vere ei kyrkje. Etter at alt var laga og deigen var brukt opp, oppdaga eg at eg berre hadde laga tre veggar til kyrkjetårnet. Så då vart det bedehus istaden for. Eg får prøve meg på kyrkje neste år igjen.
Biletet er ikkje så fint, men dokke ser vel kva det skal forestille likevel. Eg hadde ikkje så mykje pynt tilgjengeleg, men non stop, engelsk konfekt og melisglasur var eigentleg nok. Eg var lei når eg byrja å pynta, så huset er ikkje så vakkert dekorert. Eg må ha noko å strekke meg til i åra som kjem.
Eg har nytta gelatinplater som vindauge, det var utruleg fint synest eg. Neste år skal eg forsøke å lage hus som eg kan ha telys inni.
Malin hjalp også til, men det meste av deigen ho fekk mellom hendene gjekk nedi magen.

12 kommentarer:

Ida sa...

Først - så søøøt Malin er ! Kan tenke meg hn var nysgjerrig på både deig, lukter og kjøkkenutstyr :-) Forstår jeg godt - for jeg eeeelsker lukten av pepperkaker - smaken også ;-)

Nydelig bedehus ! Så flink du er - jeg får knapt til å sette sammen de ferdige "papp-pepperkake-husene" fra butikken.. haha.. kanskje jeg skulle ta meg virkelig vann over hodet og forsøke å lage ett selv i år - noen nybegynnertips ??

Ha en fiiin uke! Klemmer

Unknown sa...

Så smart med gelatinplater til vunduene! Må kopiere den altså. Telys inni er så lekkert, men jeg er litt engstelig for brannfaren da. Men det går jo an å teste ut.

Helga og Steffen sa...

Då vi var små og laga pepperkakehus, laga vi alltid et hol på eine kortveggen på huset. Der satte pappa inn el lys ved å bruke ei sånn som du bruka når du kjøpe laus lampeskjerm og skal ha taklampe... hvis du skjønna...?? Den kan du skru til på begge sider, slik at den sitte godt fast i veggen. Huska ikkje ka watt som blei brukt, men fint blei det! moderat smelting av nonstop på taket, men ikkje sånn at lyset ikkje kunne være på.. så det e håp for lys i pepperkakehus!:) ej for min del he berre laga pepperkakejuletre i år.. huset får bli neste år. smart med gelatin vindu!:) du e lure, torill!!!

Anka sa...

Så koselig! Skal lage pepperkakehus til hega og gjett hvem jeg ska herme etter;) Ble så fint med vinduer:)
God kveld.

Merethe sa...

Kopierer definitivt vinduene dine! Har brukt ferdig pakkene i alle år jeg, men i år har gubben lovt å hjelpe til, så da blir det vel noe herskapslig aktig tenker jeg! :) Jeg for min del kunne klart meg med pepperkaker, men hva gjør man vel ikke for disse barna :)

Ha en fin uke!

PS: Med tanke på alle bedehusene som står å forfaller synes jeg det var kult med et i pepperkakeform ;)

Stinkerbelle sa...

Så flott bedehus! Smart med gelatin som vinduer. Nu ble jeg inspirert til å lage pepperkakehus også. Kanskje et prosjekt for morgendagen.;D Problemet mitt er at jeg lager alt for tynn glassur også bar renner den. Grr.

Torill sa...

Melisglasur kan lagast slik: 4-5 dl melis+1 eggekvite. Visp saman. Då vert den stiv og fin å jobbe med.

Mette sa...

Hei!
Takk for kommentar på bloggen min; din har jeg ikke vært innom enda...Blogglandia er STORT! Nok om det...Jeg (eller vi) laget også pepperkakehus i helgen, men fordi det skulle være med i en konkurranse, måtte vi rushe avgårde med det, og jeg glemte å ta bilde av det. Vi brukte også gelatin i vinduene og rød og grønn kakeglasur på tube + melisglasur. (Jeg ble ikke helt fornøyd med pyntingen, men tiden strakk ikke til - slik er det når alt skal skje i siste liten). Bedehuset ditt er akkurat som pepperkakehus skal være;) veldig fint!

Fivrel sa...

Tykkjer du har vore kjempeflink! Heime hjå meg, i oppveksten min, har det heller ikkje vore tradisjon med peparkakehus, men år om anna har me kjøpt sånn ferdigpakke på butikken og sett i hop. Det har vorte fint nok, liksom, med mykje pynt på og bomull rundt til snø, nissar og dyr og grantre. Men i år har me bestemt oss for å lage eit Orntleg peparkakehus. Sambuaren min er snekkar, eg er entusiastisk, så saman er me nok dynamitt i peparkake-byggbransjen :-) Fylgj med, fylgj med (men ikkje før nærare jol tenkjer eg)

Rekkehuset sa...

Pepperkakebedehuset ble jo kjempefint! Super ide med gelatin i vinduene - det skal jeg jammen huske på. Vi pleier ikke lage pepperkakehus, svigermor har liksom "kuppet" den greia, men nå ble jeg litt inspirert til å lage et hjemme også:-)
Ha en fin førjulstid!

Astrid sa...

Så flinke dokke er!
Eg har aldri laga heimelaga pepparkakehus, har laga pepparkaker, men ikkje hus. Kanskje på tide å prøve, for dette bedehuset vart no berre kjempefint!
Vesle Malin er skjønn, tippar ho synest det var stas å få vere med å bake:)
Ynskjer deg ei fredfull adventshelg!

Anette {foreldremanualen} sa...

Hi hi, har ikke sett pepperkakebedehus før - men en morsom løsning var det absolutt! Det ser så gøy ut å lage hus fra grunn av, men i år blir det nok ferdig sett fra oss desverre...